Spännande Läsning

Till er alla som har lyckats klicka in er här på Spännande Läsning kan jag bara säga ”GRATTIS”. Sätt er bekvämt i fåtöljen med katten i knäet och en god Havanna i mungipan. Och till er som behöver rekommenderar jag ett par bra läs eller terminalglasögon. Det kan behövas till er resa i menyns avdelningar som strax skall börja...

Innan dess dock en kort presentation vad som döljer sig under menyns avdelningar.

BROTT OCH STRAFF

Ett digert mastodontverk nästan på gränsen för en doktorsavhandling. Läs om bödlar, straff, avrättningar och hemska historier från Sverige och övriga världen, både i det civila och militära. Kan med lätthet läsas avsnitt för avsnitt. Ett tips dock, läs ej om du är ensam i mörkret efteråt.. bhu.. bhu..

CAROLINERÖDEN

Här läser du om riktiga levnadsöden, äventyr från den Karolinska eran på Karl XI och Karl XII's tid. Läs vad den lille dvärgen Anders Luxemburg fick utstå av Karl XII. I denna rubrik läser du också om levnadsöden från Karoliner som i någon form har anknytning till Västergötland och Skaraborg.

SKANSAR OCH FÄSTNINGAR

Göteborg var på slutet av 1600 talet en av Europas bäst befästa städer. Dessa monument av stenar byggda likt Egyptens pyramider av soldater, fångar allmoge mm står kvar än idag som ett minne från fornstora dagar. Läs vad kommendantens hustru Emerentia Pauli gjorde med Västgötafänikans hövitsman Sven Svensson på Gullbergs fäste nuvarande skansen lejonet.

SHIRS EGNA ÖDEN

En fråga från en läsare med signaturen UK ville gärna läsa om infanteristerna och övrig manskap i Skaraborghs Historiska Infanterie Regemente. Så självklart skall han få läsa om "Shirs" egna soldatöden. Läs om taffeltäckare Leo Af Ziegelsteins resekamrat, vad namnet Werja kommer ifrån och vem som uppfostrade Sten Svensson Luring.

MAT OCH DRYCK

Vad ingick i musketerare Björk från Vartofta kompani Skaraborgs Regementes dagliga matranson? Är det en myt att Karl XII aldrig drack starkt? Läs svaren under denna avdelning.

BOKTIPSET

Här finner du litteraturtips för regniga dagar eller varma sommardagar i hängmattan. Böckerna kan vara om karolinertiden eller allmänt intressanta för oss med detta intresse. En del böcker har av naturliga skäl anknytning till Regementena i Skaraborg på Karl XI och Karl XII's tid.

Trevlig Läsning önskar Matz Thuresson.