Utrustning och Materiel
Hur konstigt det än kan låta så finns det inte så mycket karolinerutrustning bevarat kvar från den "karolinska" tiden. Av alla de tiotusentals manskapsuniformer från 16 och 1700-talet finns ingen kvar att beskåda idag! De endast tre bevarade uniformerna som finns är alla antingen kungliga eller en officers typ av uniform. Karl XII's uniform , som han bar när han blev skjuten finns att se i Stockholm på Livrustkammaren. Likaså konung Fredrik I av Hessen's uniform finns också i lager hos Armémuseum. Däremot finns Löjtnant Drakenhielms uniform som han bar när han blev skjuten tillsammans med Karl XII på Fredrikstens Fästning 1718 i en kyrka nära Nyköping i Södermanland.
Kommisvärjorna som tillverkades på Wira Bruk i Uppland samt andra officersvärjor och ryttarstövlar finns att beskåda både på Armémuseum och ett antal officersmässor på våra regementen samt ett flertal kyrkor runt om i landet. Spännen, knappar, muskötkulor och till och med flintlås kan man hitta än i dag i dom Jämtländska fjällen om man har tur och vet var man skall leta. Soldaten hade i sin utrustning också det som man förknippar vid matätning/tillagning, kroppsvård samt vid rökning. Exempel på detta är trätallrik, ölstånka i trä, luskam, pipa av krita, olika bägare till vatten, sprit, tobak, salt och smör. Allt detta bevarades i en soldatkista eller rotekista. Detta är inga saker speciellt gjorda för militären eller soldaten utan helt enkelt vardagliga allmogesaker från 1600 och 1700-talet och detta finns det än i dag gott om men priserna och samlarna börjar så smått att öka bland vår befolkning.
Som medlem i vår förening är vår önskan efter att du har prövat en tid börjar att köpa in eget material eller utrustning. Och vår vision är då att medlemmen initialt skaffar sig den lilla uniformen som består av skjorta, hatt, halsduk, knäremmar, strumpor, därefter ett par skor eller stövlar. När man har detta paket så har man grunden i utrustning i vilket truppslag som helst. Till allmoge och tross är den nästan komplett i detta läga. Detta medför heller inte så stora ”hål” i plånboken och kan man sy, kommer kostnaden ytterligare sjunka.
Upptill finner du länkar till olika företag, hantverkare såsom sömmerskor/skräddare, Webbshopar, föreningar, museer m.fl. för vårt intresse. Glöm bara inte kontakta vår Materielgrupp innan du gör din beställning eller inköp av material/utrustning som avses att användas i vår förening på olika event.