shir logo

Materiel och Tillbehör

Manskapsskor

Manskapsskor. Till höger, replik på typisk modell för soldaten där höger och vänster sko ej skiljer sig från varandra. Spänne i mässing som håller samman höger och vänster tunga så skon sitter bra över fotryggen.


  Bild återgiven med tillstånd från Armémuseum
Kragstövlar

Stövlar förekom mest i kavalleriet men även dragoner och de högre officerarna i infanteriet hade stövlar. Om manskapet kunde bekosta sina egna stövlar så var det helt okey att använda. Karl XII's stövlar till vänster.


  Bild återgiven med tillstånd från Livrustkammaren


Officers och manskapshandskar

Handskarna som var av typen kraghandske tillverkades av skinn. Kragen var öppen på undersidan för att rockens ärmslut skulle passa in innanför. Nederst till vänster ser vi ett par silvergalonerade underofficershandskar samt ett par nytillverkade manskapshandskar.Kartuschväska

Kartuschväska och bantlärrem med tillhörande verkyg till höger.
Kartuschinsats och verktygen (rensnål, universalverktyg och fetthorn) nedtill.
Gehäng

Gehänget är midjebältet där värjan och bajonetten med sina baljor fästes.
Gehänget låses med ett spänne. Bilder nedan överst till vänster, spänne för infanterimanskap och därunder spänne för underofficer.
Knärem

Knäremen, strax under knäet håller strumporna på plats. Knäremmarna nedtill är manskapsrem respektive officersrem.Karolinska huvudbonader

Karpus, grenadjärmössa och trikorn

De karolinska hattarna och mössorna skilde sig från varandra på flera sätt beroende vilken befattning man hade. Även på hattbandet skilde det sig då officeren hade guldgalon broderat runt medan underofficeren hade motsvarande i silver. Infanterimanskapet hade ofärgat hattband. Karpusen var den vanligaste huvudbonaden för manskap i början då endast officerarna bar den kända "trekantshatten". Efter en tid fick även infanterimanskapet tricornen men karpusen fanns ändå alltid som ett komplement. Dessa huvudbonader präglades också i övriga samhället. Eliten i infanteriet, grenadjärerna bar en påkostad och färggrann "toppluva" där det kunde förekomma hattplåtar på framsidan.

Överst till höger, en tricorn för officer (guld), mitten tricorn för manskap (ofärgat) och nederst tricorn för underofficer (silver). Till vänster nedtill en grenadjärmössa och till höger nedtill en karpus.Skjorta, halsduk och strumpor

Strumporna för infanterimanskapet var handstickade ullstrumpor och skulle träs över knäet och byxorna. Strumpfärgen var gul i dom allra flesta regementen men även röda kunde förekomma. Underofficeren hade blå strumpor. I Artilleriet förekom även blå strumpor till manskapet. Jämför gärna med Karl XII's fina vita tunna strumpor nedtill som han bar vid dödskjutningen i Fredrikssten år 1718.

Skjortorna var oftast av vitt linne som bars både av allmoge och soldat. Längden på skjortan fick gärna vara längre än vanligt då den också fungerade som nattsärk. Halsduk var också vanligt på 1700-talet och användes av både allmoge och soldater. Svarta halsdukar användes mest av infanteriet men det förekom både blå, röda och vita på regementena.

  Bild återgiven med tillstånd från Livrustkammaren